Σχετικά

Το TEDxIonianUniversity στεγάζεται κάθε χρόνο σε ένα εκπληκτικό μνημείο αρχιτεκτονικής και ιστορίας – την περίφημη Ιόνιο Ακαδημία. Με μια αίγλη που ξεπερνά τον χρόνο, αυτό το τριώροφο μνημείο εξαιρετικής ομορφιάς, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας απλός χώρος για τις εκδηλώσεις μας. Είναι μια συνειδητή επιλογή, που εκφράζει μια σημαντική παράδοση που αξίζει πραγματικά μια καλά ειπωμένη ιστορία.

Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χωροχρονικό συνεχές; Τότε, αναγνώστες, ήρθατε στο σωστό μέρος!

Στη νοτιοδυτική γωνία της πλατείας Άνω Σπιανάδας, η διασταύρωση της οδού “Ακαδημίας” αποτελούσε κάποτε την πύλη της πόλης κατά την εποχή της Ενετοκρατίας. Εκεί οι Γενικοί Προνοητές της πόλης, “Grimani” και “Correr”, οραματίστηκαν μια δομή που έμοιαζε με φρούριο και θα χρησίμευε ως στρατώνας. Έτσι, γεννήθηκε η Ιόνιος Ακαδημία, που έμελλε να γίνει έδρα του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου το 1841.

Το Πανεπιστήμιο οφείλει τη γέννησή του στον διάσημο Βρετανό φιλέλληνα, “Frederic North”, ο οποίος αφιέρωσε 40 χρόνια από τη ζωή του ως διευθυντής του. Αυτός ο φάρος της γνώσης στέγασε τις σχολές Θεολογίας, Νομικής, Ιατρικής και Φιλοσοφίας, λειτουργώντας ως πνευματικός οδηγός για πολλούς που θα γίνονταν στη συνέχεια φωστήρες σε διάφορους κλάδους.

Το έτος 1865 η ένωση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα οδήγησε στο απότομο κλείσιμο του Πανεπιστημίου, στέλνοντας την Κέρκυρα σε μια εποχή πνευματικής συσκότισης. Μετά από αυτό, το ιστορικό κτίριο φιλοξένησε τη Δημόσια Βιβλιοθήκη και αργότερα άντεξε τις καταστροφές των γερμανικών βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ευτυχώς, το 1994, το κτίριο δέχτηκε μια πολυπόθητη αποκατάσταση.

1
6

Σήμερα, λειτουργεί ως ένα ζωντανό κέντρο για οπτικοακουστικές παρουσιάσεις, διαλέξεις και συζητήσεις.

Η Ιόνιος Ακαδημία, ένα θρυλικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, κάποτε προσέλκυε σπουδαστές από όλη την Ελλάδα, συγκεντρώνοντας πανευρωπαϊκή αναγνώριση. Και σήμερα, είναι μέσα σε αυτούς τους ιστορικούς τοίχους που το TEDxIonianUniversity συνθέτει τις ιστορίες έμπνευσης και πρωτοπορίας του.

Πράγματι, η Ιόνιος Ακαδημία είναι η “μητέρα” που μας θρέφει, προσφέροντας μια πλατφόρμα για ελεύθερη σκέψη και δημιουργικότητα. Κάθε εκδήλωση που φιλοξενούμε είναι ένας φόρος τιμής στη ζωντανή ιστορία που αντηχεί μέσα από την Ακαδημία, που αναζωπυρώνει συζητήσεις και πυροδοτεί τη φαντασία. Καθώς τα μέλη της ομάδας μας περιπλανώνται στους τιμημένους διαδρόμους της ακαδημίας, αγγίζουν τα αποτυπώματα μιας περασμένης εποχής και χαράζουν νέες αναμνήσεις στο πέρασμά τους.

Και έτσι, καθώς η τελική αυλαία πέφτει στο ταξίδι μας στο χρόνο, δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Θυμηθείτε, στο TEDxIonianUniversity, η μαγεία δεν περιορίζεται στους τοίχους του μεγάλου συνεδριακού μας χώρου.

Είναι η σπίθα στη συζήτηση, ο αισθητός ηλεκτρισμός στον αέρα, το άγριο κύμα έμπνευσης που κατακλύζει κάθε συμμετέχοντα. Και σας περιμένει, υπομονετικά, να βυθιστείτε και να τη ζήσετε. Σας διαβεβαιώνουμε ότι το να μπείτε στον κόσμο του TEDxIonianUniversity είναι κάτι περισσότερο από την παρακολούθηση μιας εκδήλωσης – είναι μια περιπέτεια.

Φανταστείτε αυτό: εσείς, δίπλα-δίπλα με πρωτοπόρους και καινοτόμους ομιλητές, φωλιασμένοι στην καρδιά ενός εμβληματικού ιστορικού μνημείου, μέσα σε μια ατμόσφαιρα που σφύζει από ενθουσιασμό, ιδέες και έμπνευση. Τώρα, πώς σας φαίνεται αυτό για “μάθημα ιστορίας”!

Προσδεθείτε λοιπόν και ελάτε μαζί μας σε αυτό το συναρπαστικό πνευματικό ταξίδι, όπου η ιστορία και η καινοτομία συγκρούονται και οι σπίθες εκτοξεύονται. Επειδή στο TEDxIonianUniversity, δεν λέμε απλώς ιστορίες… δημιουργούμε ιστορία.

Ανυπομονούμε να σας δούμε εκεί, ταξιδιώτες του χρόνου!

5