« Η συνεχώς αυξανόμενη αλλαγή είναι αναπόφευκτη και θα είναι το έμβλημα της ζωής μας»

Daryl R.Conner, Managing at the Speed of Change

 

Η φετινή θεματική μας αφορά την αλλαγή και την διαχείριση της. Δανειστήκαμε τον τίτλο Change Management απ’ τον κόσμο των επιχειρήσεων, αλλά δεν περιοριζόμαστε μόνο εκεί – ο κάθε ομιλητής μας έχει τις δικές του καταβολές, γνώσεις και εμπειρίες που αφορούν το θέμα, και που θέλουμε να αναδείξουμε στην φετινή μας εκδήλωση.

 Στην περίπτωση που ο όρος και οι διάφορες προεκτάσεις του δεν σας είναι γνώριμες στο τέλος του άρθρου σίγουρα θα έχετε εξοικειωθεί με το τι σημαίνει Change Management.

Change Management – Στις Επιχειρήσεις

Μια επιχείρηση (όπως και ένας ζωντανός οργανισμός) είναι σημαντικό να προσαρμόζεται και να αναδιοργανώνεται, έτσι ώστε να επιβιώνει και να εξελίσσεται.

Οι αλλαγές είναι πάσης φύσεως, και διαρκής. Μπορεί να είναι προγραμματισμένες – όπως η αλλαγή προσωπικού, ή μια διαμόρφωση στην ηγεσία. Μπορεί να είναι εντελώς απροσδόκητες, όπως ένα χρηματιστηριακό συμβάν, ή εμφάνιση ενός νέου ανταγωνιστή. Μπορεί, λοιπόν, να είναι στο εσωτερικό μιας επιχείρησης, ή στο εξωτερικό της.

Το Change Management είναι ένας όρος που περιγράφει τον τρόπο που μια επιχείρηση διαχειρίζεται τις αλλαγές που συμβαίνουν εντός της ή εκτός της, καθώς και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί για να πετύχει τον στόχο αυτό. 

Όπως και να ‘χει, ένα είναι σίγουρο: η αλλαγή είναι δεδομένη, απαραίτητη και αναγκαία. Το αν θα συμβεί δεν επιδέχεται συζήτησης. Το Change Management έρχεται να διερευνήσει το πως θα συμβεί, και να βρει τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στην Ζωή Μας – και στο φετινό TEDx

Οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής και της κοινωνίας. Δεν είναι όμως μόνο αυτές που χρειάζεται να προσαρμοστούν και να αλλάξουν. Το ίδιο και ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά. Μπορεί να μην υπάρχει εξειδικευμένος όρος, όμως το Change Management που  καθένας κάνει στην ζωή του είναι εξ’ ίσου σημαντικό με εκείνο μιας επιχείρησης.Αυτή είναι η φετινή θεματική μας. Πως βίωσαν οι άνθρωποι την αλλαγή; Ποια ήταν; Πως είδαν γύρω τους να συμβαίνει; Πως την προκάλεσαν; Πως συνείσφεραν σε αυτήν;

Πως την διαχειρίστηκαν;

Μπορεί να ήταν μια σημαντική αλλαγή στις ζωές τους, στην επιχείρηση τους, στο περιβάλλον τους, στην τέχνη τους. Μπορεί να ήταν μια δεδομένη αλλαγή για όλους τους άλλους, όμως εκείνοι να την διαχειρίστηκαν με έναν πρωτότυπο τρόπο.

Μπορεί η δουλειά να είναι να επιφέρουν αλλαγές – σε άλλους ανθρώπους, σε μια ομάδα, σε έναν τόπο, σε μιαν επιχείρηση. Μπορεί το έργο τους να είναι να αποτυπώσουν ή να εκφράσουν την αλλαγή – μέσω της τέχνη τους, του έργου τους, των δραστηριοτήτων τους.

Αυτούς τους ανθρώπους ψάχνουμε, και γύρω από αυτούς τους άξονες κινούμαστε. Μιας και, παρ’ όλο που ο όρος change management αφορά τις επιχειρήσεις, η ουσία του είναι κοινή για όλους μας.

Μάνθος Δαμίγος
Co-curator, Speaker Coach Director
TEDxIonianUniversity2022